joi, 19 mai 2011

Un pici care face pipi-Menneken Pis sau Le Petit Julien


Azi a fost ultima zi din Belgia, o zi de plecare in care ne-am programat insa cateva ore sa vizitam Bruxelles-ul.

Marga mai fusese in Bruxelles, asa ca ea a fost ghidul:) Am mers prin centru, am vizitam cateva obiective (La Grand Place, Les Galeries etc). Bruxelles e un oras frumos, cu multe cladiri impunatoare, stradute inguste prin centru si multe fast-food-uri. Mi-a atras atentia ca aici nu erau prea multi biciclisti pe strada, spre deosebire de Antwerp, unde vedeai la tot pasul. Pe de alta parte, mi-a placut ca existau un fel de parcari pentru biciclete, de unde puteai sa inchiriezi (erau multe biciclete legate de niste gardulete, unde bagai monede si luai bicicleta:).

Printre obictivele din Bruxelles, exista si acest Menneken Pis, un pici-statuie care urineaza intr-o fantana. Marga stia de aceasta statuie si inainte sa ajungem la ea, imi spunea ca,in general, toata lumea se imbulzeste s-o vada; eu eram intrigata ca nu stiam ce e cu acest pici, de ce e asa de important (in magazinele de suveniruri, acest baietel era arhiprezent, de la magneti, tricouri, carti postale etc)

Intr-adevar, cand am ajuns acolo, era destul de multa lume. In continuare, nu stiam ce simbolizeaza, de ce se mandresc cei din Bruxelles cu el, incat sa fie aproape un simbol. Si am aflat acum, dupa un search pe google:

"Menneken Pis (in dialectul neerlandez vorbit in Bruxelles, sau "Le Petit Julien" in franceza) este o statuie mica din bronz, care arata un baietel dezbracat care urineaza in bazinul unei fantani.
Exista mai multe legende legate de aceasta statuie:
1.Una din cele mai cunosctute legende e legata de ducele Geoffrey III de Leuven. In 1142, trupele acestui lord care avea 2 ani au luptat impotriva trupelor lui Berthouts, lordul din Gimbergen. Trupele au asezat lordul infant intr-un cos, pe care l-au atarnat in copac, pentru a-i incuraja pe soldati. De acolo, baietelul a urinat pe trupele lui Berthouts, care in final au pierdut batalia.
2. O alta legenda spune ca in secolul 14, Bruxelles se afla sub stapanire straina. Orasul si-a mentinut posesiunile pentru o perioada, astfel incat atacatorii au conceput un plan pentru a pune exploziv la zidurile orasului. Un baietel, pe nume Julianske, i-a spionat pe acesti atacatori cand se pregateau. El s-a urinat pe fitilul care ardea si astfel a salvat orasul.
3. O alta poveste (spusa adesea turistilor) vorbeste despre un comerciant bogat care, in timpul unei vizite cu familia, si-a pierdut baietelul. Negustorul a format un grup care a cautat in toate colturile orasului, pana cand baietelul a fost gasit fericit, urinand intr-o mica gradina. Negustorul, in semn de gratitudine pentru localnicii care l-au ajutat in cautarea sa, a construit o fantana.

Interesante aceste povesti despre baietel, si mai sunt cateva chiar. Acum stiu ce semnifica acea statuie (ne gandeam noi ca trebuia sa fie un moment, o ocazie legata de oras). Mi s-a parut insa ciudat ca acest baietel care urineaza sa fie simbolul unui oras precum Bruxelles. Totusi, este o emblema acolo, iar atat localnicii, cat si turistii, il considera un brand al orasului. Am gasit si un citat interesant:


"Potrivit unui rationament sobru si "corect politic" o statueta ludic-indecenta nu ar avea cum sa reprezinte simbolul capitalei care gazduieste institutiile definitorii ale orgolioasei si ambitioasei Uniuni Europene si ale multipotentei NATO. Si totusi, micul bronz de jumatate de metru al unui baietel in pielea goala ce face cu nonsalanta pipi in public continua sa ocupe pozitia de simbol al Bruxelles-ului - orasul care se defineste a fi punctul de intersectie dintre cultura germanica si cea latina, dar si de capitala a Europei unite.
Nu stiu sa se fi facut auzite proteste sau indignari moralizatoare contra acestui simbol foarte mediatizat, desi fronda lui Manneken Pis nu se potriveste cu rigoarea legii europene, tot asa cum nici frivolitatea sa nu se incadreaza in preceptele sobrietatii catolice sau protestante. Si totusi oamenii de pretutindeni il iubesc pe micutul lor poate pentru firescul, inocenta, libertatea inca neinhibata pe care el le transmite adultilor, indiferent de nationalitatea sau credinta acestora. Manneken Pis este obiectul unui cult al bruxellezilor care-i confectioneaza diferite costume reprezentand bresle sau personaje, iar diverse societati folclorice belgiene nu se sfiesc sa il transforme, in zilele de sarbatoare, in distribuitor de vin, hidromel sau bere, Petit Julien devenind astfel parte din viata orasului." (Sursa:Ziarul Financiar)

Acesta e celebrul Menneken Pis:









P.S.: Cu siguranta, Belgia este paradisul ciocolatei. Azi, in Bruxelles, dar si in zilele trecute, am vazut atat de multe magazine cu ciocolata si bomboane de tot soiul (destul de scumpe, insa), incat imi doream sa nu mai vad niciun asemenea magazin, erau prea multe. Cred ca doar turistii sunt innebuniti dupa ciocolata belgiana, localnicii sunt pasivi, probabil. Ce-i drept, ciocolata belgiana e foarte buna:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu