duminică, 1 mai 2011

1 Mai in lume Vs. 1 Mai in Romania

Grecia: de 1 Mai s-au anuntat numeroase proteste, in care oamenii vor sa-si ceara drepturile si sa protesteze impotriva masurilor de austeriatate impuse.
Germania: de 20 de ani, 1 Mai a devenit pentru germani prilejul in care protesteaza pasnic, dar isi reclama totodata si drepturile. Se pare insa ca aseara au existat si incidente neplacute la Hamburg, unde au fost incendiate vehicule si au existat politisti raniti.
Turcia: zeci de manifestanti s-au strans in piata publica, acolo unde au fost ucisi zeci de muncitori in urma cu 34 de ani.
Rusia: zeci de mii de oameni au defilat de 1 Mai, in semn de sustinere pentru actualii lideri de la Kremlin. La Moscova, partidele pro-Kremlin au scandat lozinci precum:"Medvedev!Putin!Hai Rusia". La Vladivostok , unde exista nemultumiri fata de actualul guvern, peste 50.000 de oameni au iesit in strada.
Romania: Mici, bere, gratare la iarba verde si plecatul la mare. Doar la Vaslui a avut loc un mic protest, legat de intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii.
Sursa: Adevarul

Concluzia: In primul rand, nu sunt de acord cu manifestatiile de strada violente, de orice natura ar fi, pentru ca oricum nu se rezolva nimic in felul acesta. Mi se pare insa de laudat mentalitatea unor oameni din tari mai civilizate decat Romania ce-i drept, care de 1 Mai (Ziua Internationala a Muncii), considera ca e un prilej bun pentru a iesi in strada si a-si revendica drepturile sau pentru a protesta impotriva unor masuri ale guvernului. In ultima perioada au mai fost manifestatii in Romania, insa nici atunci nu ieseau atat de multi oameni in strada (poate doar fortati de sindicate). De 1 Mai, ce sa mai zic: in Romania, exista acelasi tipar in fiecare an: toata lumea iese la iarba verde, bea bere, se duce in parc sau la mare in Vama; in cluburile de fite e inca un prilej de a se mai face o petrecere tematica unde sa vina petrecaretii cu bani etc.
Cu siguranta, in Romania nu se vor gandi oamenii ca 1 Mai ar putea fi un prilej pentru o manifestatie de strada (pasnica), in care sa mai ridice guvernantilor cateva semne de intrebare. La cate masuri de austeritate s-au impus in ultima vreme, ar fi existat zeci de motive pentru care s-ar fi putut iesi in strada.

Romanul e mai pasnic insa: se plange ca nu are bani, ca guvernul nu e bun, ca totul e scump etc.; ii place sa comenteze mult, dar se complace in situatie si nu ridica un deget pentru a face ceva. Iar de 1 Mai, desi e criza, romanul nu se dezice de la a cheltui bani...inteleg ca e un prilej de relaxare, de odihna...dar de ce trebuie sa avem nevoie de un motiv,de o data fixa pentru a face ceva? Oricine se poate duce la padure si weekendul viitor, se poate plimba in parc oricand si poate sa dea fuga oricand la mare sau la munte. Nu prea imi place "efectul de turma" care e mereu prezent la noi (tot poporul face la fel, in acelasi moment). Pana vom avea si noi mentalitatea celor din Occident, vor mai curge multi, multi litri de bere de 1 Mai, vor mai exista gratare in spatele blocului si se vor auzi in continuare manele, iar romanii vor fi fericiti in aceasta zi, orice s-ar intampla in jurul lor.

P.S.: Ce-i drept, si eu am fost sa ma plimb prin parc azi, dar nu pentru ca era 1 Mai si trebuia sa fac ceva, ci pentru ca era duminica, era frumos afara si vroiam sa ma relaxez. Nu aveam nevoie sa fie 1 Mai ca sa ies in parc:)




2 comentarii:

  1. Cand vom trece peste mentalitatea asta o vom duce mai bine... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multi, multi litri de bere. Ai dreptate. Si prin manifestare pasnica ce intelegi? Dansul pinguinului? Nu stiu de ce, dar poate cu violenta s-ar putea schimba ceva. Cateodata trebuie sa bati saua ca sa inteleaga calul.

    RăspundețiȘtergere