luni, 16 mai 2011

"I MAS there"


Am uitat sa mentionez ieri: pe langa palma aceea care se regaseste in tot orasul ca simbol, mai exista inca un simbol, litera A. Se pare ca Antwerp si-a facut un adevarat brand din aceste 2 semne, care se regasesc absolut in tot orasul.
Azi a fost ziua workshopurilor. Am participat la un workshop pe tema "EVS (European Voluntary Service) and Moblility". A fost foarte interesant, cu multe exemple practice din experienta celorlalti, care au calatorit in Europa ca voluntari. Foarte multe persoane, fete pe care le retin, dar nume pe care le uit imediat...cei mai multi au niste nume atat de ciudate, incat imi e imposibil sa le retin, nici macar sa le pronunt:))
Dimineata, in drum spre locatia unde s-au tinut workshopurile, am fost atenta la ce se intampla in jurul meu: am fost incantata sa vad ca foarte multi oameni mergeau cu bicicletele la munca, scoala, etc. Mergeau fie pe benzile dedicate biciclistilor, fie direct pe strada, ca si cum ar fi fost a lor; desi pe strada mergeau putin haotic, soferii ii respectau, exista o intelegere reciproca in trafic si fiecare isi vedea de drumul lui. Ma gandesc oare cand voi vedea si in Romania o asemenea mentalitate, ca atat de multi oameni sa foloseasca biciclete cand se duc la serviciu, si nu masini. Cred ca la noi asta tine mai mult de domeniul fantasticului, acum si in urmatorii multi ani.

Dupa-masa, am fost sa vizitam un proiect local. Mai exact, am vizitat MAS Museum, care s-a deschis chiar zilele acestea publicului. Muzeul are o inaltime de 60 de metri, cu o arhitectura foarte interesanta: cea mai mare parte din suprafata exterioara e facuta din sticla. Are 9 etaje, iar de fiecare data cand urci la urmatoarul etaj scarile sunt pozitionate altfel si privelistea se schimba cate putin. Atunci cand ajungi pe acoperis, ajungi aproape in partea cealalta a cladirii decat pe unde ai intrat si poti admira toata panaorama orasului. Muzeul s-a dorit sa arate cat mai mult din isoria orasului de-a lungul timpului. A fost plasat chiar strategic, la granita dintre port si oras. De asemenea, muzeul a fost un proiect dedicat in mare parte tinerilor: multi adolescenti si-au adus contributia si au avut libertatea de a expune propriile creatii (schite, picturi, fotografii etc). Desi abia s-a deschis, se pare ca 20 la suta din sticla care tine loc de pereti laterali in multe portiuni deja s-a spart, din cauza presiunii prea mari. "I MAS there" era mesajul insignelor pe care le puteai lua de la muzeu:)

Seara, in fata muzeului a avut loc o demonstratie de tango: a fost instalata o scena, adusa o orchestra si cativa profesionisti care ofereau demonstratii de tango privitorilor; mai mult, locuitorii chiar au gustat aceasta initiativa ai au inceput sa danseze tango...era o atmosfera frumoasa.

Desi e un oras care are multe locuri frumoase si povesti de spus, Antwerp are si minusuri: multe strazi sunt murdare, pentru ca efectiv lipsesc cosurile de gunoi pe portiuni mari de trotuar. Pentru mine, mizeria pe care o vad e un fel de paradox: desi exista mult verde in oras (multi copaci de-a lungul strazilor), vezi biciclete parcate si oameni care merg cu bicicleta la tot pasul (se reduce poluarea), totusi locuitorii nu stiu sa pastreze curatenia si pe strazi. Asta nu mai inteleg de ce. Centrul arata foarte bine, e "branduit" pentru turisti, dar exista si cartiere mai marginase, care par desprinse cu totul din alta parte: cladiri neatragatoare, strazi pustii, mizerie; acolo locuiesc negrii, musulmanii sau evreii.

Maine va fi ziua cea mare, cu foarte multa strictete si protocol, intalnirea cu presedintele Comisiei Europene, la care ar trebui sa se prezinte concluziile workshopurilor pe care le facem azi si maine; ni s-a cerut chiar un anumit cod vestimentar:) Imi place insa ca o mare parte din activitatile de maine se vor desfasura la ZOO, unde exista si un centru de conferinte...eu vreau insa mai mult sa vad animalele:)

Inca o zi lunga, in care tot timpul ne-a fost ocupat cu ceva. Mai e ceva ce nu-mi place acum: e prea frig in Antwerp, nu ma pregatisem pentru asemenea vreme:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu