duminică, 24 octombrie 2010

Un profesor unic

Am extras cateva citate dintr-un articol despre profesorul Mihai Dinu, cel care ne-a invatat istoria si teoriile comunicarii, comunicarea interpersonala si cea non-verbala etc. In toate cursurile de comunicare, ne purta in istorie, filosofie, religie, chiar si in lumea animala, pentru a afla cum comunica animalele. Am invatat lucruri minunate, chiar fantastice, despre care ne intrebam la inceput ce legatura au cu domeniul comunicarii.... la cursurile dumnealui insa, tot ce ne povestea avea legatura cu aria comunicarii.

La primul curs, din primul an, am prins loc in ultimul rand. Domn profesor vorbea intr-un ritm alert, povestea o multime de lucruri, dar din spate nu puteai sa-l urmaresti prea bine. Dupa acest prim curs, era "bataie" pe primele 2 randuri din fata..


"A visat 24 de ani că va ajunge profesor"
......
"Când spune cât de puţin contează cuvintele atunci când comunicăm, câţiva studenţi privesc neîncrezători. Studiile arată că vorbele reprezintă sub 10% din ce transmitem. "Când întâlnim un om prima oară, ne facem o părere despre el în primele 90 de secunde. Câte poţi spune în timpul ăsta? Dar impresia se clădeşte pe ce haine poartă, ce voce are, cum se mişcă. Instinctiv, ştim ce uşor se minte prin cuvinte. E mai greu să minţi nonverbal. De aceea, actorii, în vremurile vechi, erau rău-văzuţi de Biserică. Moliere, care era şi actor, a stat zile bune neîngropat, pentru că biserica nu dădea voie să fie înmormântat în cimitir.Fiindcă, spuneau clericii, actorul se dă drept altceva, minte", înlănţuie profesorul mărgelele pe firul logicii.
.......
La curs puţină filosofie nu strică după momentul ceva mai relaxat. Cercetătorii, oamenii de ştiinţă, filosofii sunt umanizaţi cu date biografice, nu rămân substantive proprii reci, ale unor oameni care au dat nume unor teorii. "Ştiaţi că în limbile eschimoşilor sunt peste 50 de cuvinte care desemnează cuvântul gheaţă? Aţi observat că fetele disting mai multe culori decât bărbaţii? Bărbaţii nu trec de simplificarea grosolană ROGVAIV. În concluzie, oamenii privesc lumea prin intermediul limbii pe care o vorbesc. Eu, de exemplu, nu pot să disting indigo. Nu voi spune niciodată că am văzut pe cineva cu o bluză indigo foarte frumoasă.
......
"Nu poţi iubi pe cineva cu care nu poţi comunica. Afirmaţiile general-umaniste că noi ţinem la toţi oamenii de pe planeta asta şi vrem să-i ajutăm sunt demagogice. Problema e să-ţi iubeşti aproapele, pe cel care este în contact direct cu tine, cel care-ţi e vecin, care lucrează în acelaşi loc cu tine. E uşor să spui că iubeşti negrii din Africa, că nu te implică în niciun fel. E nevoie de un efort. Fiecare om e remarcabil într-un fel sau altul. Numai un snobism tâmpit te poate face să-i dispreţuieşti pe unii pentru că nu au şcoală sau cine ştie unde i-a dus soarta. De la toţi poţi învăţa."

Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu