luni, 12 iulie 2010

Răspunsuri pe care ai vrea să le ștergi din vocabular...

De multe ori, primim de la cei cu care intrăm în contact răspunsuri seci, răspunsuri proaste, care nu fac decât să înrăutățească o situație și eventual să te enerveze. Bineînțeles, chiar noi suntem autorii unor asemenea răspunsuri pe care le dăm conștient sau nu; nu ne dăm seama de efect, dar cu singuranță suntem deranjați atunci când le primim, la rândul nostru. Din categoria acestor răspunsuri, mi-am amintit câteva exemple:


(E)cum zici tu
: Atunci când porți o discuție cu cineva și dorești să afli și părerea celuilalt, te izbești inevitabil de acest răspuns "e cum zici tu". Din moment ce discuți cu persoana respectivă anumite lucruri și îți expui propriul punct de vedere (pe care tu îl cunoști prea bine și nu ai nevoie să-l repeți doar pentru tine), e clar că îți dorești să afli și gândurile/opinia celuilalt. Pe lângă faptul că nu vei afla nimic, te nemulțumește cu atât mai mult răspunsul primit și te întrebi dacă nu cumva ai vorbit pentru pereți sau cel de lângă tine pur și simplu te ignoră. Recunosc, de multe ori și eu folosesc acest răspuns. Eu îl folosesc însă atunci când îmi dau seama că nu voi ajunge la niciun consens cu persoana de lângă mine. După ce mi-am exprimat și eu punctul de vedere și nu se ajunge totuși la un acord, prefer să pun capăt unei discuții inutile, prin acest "e cum zici tu". Când doi oameni au concepții total diferite și mai sunt și orgolioși pe desupra, e de preferabil să închei o conversație care altfel ar dura la nesfârșit. Din acest punct de vedere, un astfel de răspuns este chiar necesar...dar nu și în cazurile celelalte, în care e dat din comoditate sau din nepăsare.

Nu știu: Un răspuns asemănător celui de mai sus, totuși puțin diferit. În situația în care chiar ai nevoie de un răspuns clar și adresezi și o întrebare clară, ți se oferă un "nu știu". Cum nu știi? poți să spui da, nu, sau orice alt răspuns...dar să spui nu știu la o întrebare care te vizează direct, atunci e puțin ciudat. De exemplu, la întrebarea "vrei să ieșim în oraș diseară?", primești un simplu "nu știu". După părerea mea, nu știu se apropie mai mult de nu, iar dacă ai dat un asemenea răspuns, e puțin probabil ca peste 3 ore să spui da. Ai putea spune însă de la început "mă mai gândesc"..ar fi mai bine pentru toată lumea.

Bine: Alt răspuns supărător, care vine exact în momentele în care te-ai aștepta să primești un răspuns mai detaliat, sau cel puțin câteva cuvine. De exemplu, atunci când încerci să vorbești despre anumite lucruri, să explici și să-l faci pe celălalt să înțeleagă, primești în schimb doar "bine". Dar ce e "bine" la o discuție/monolog în care doar unul a vorbit și s-a agitat o jumătate de oră, de exemplu, încât tu să spui doar "bine"??? e bine că cel de lângă tine ți-a spus lucrurile acelea, e bine că l-ai ascultat și ai înțeles, sau e bine că și tu ești de aceeași părere?....nici una din variantele de mai sus nu e explicită printr-un simplu "bine". Cred că în asemenea situații, ar fi mult mai eficient dacă interlocutorul tău s-ar enerva sau ar țipa; în felul acesta, cel puțin ar avea o reacție mai normală și gesturile sau mimica ar spune mai multe despre ceea ce crede. Poate chiar și tăcerea ar "spune" mai multe: tace pentru că nu ar avea ce să-ți spună sau nu ar vrea pur și simplu să-ți spună nimic. Dar "bine"....nuuu.

Cu siguranță, mai sunt multe exemple de răspunsuri asemănătoare, dar acum nu-mi mai amintesc...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu